تاریخچه
مرکز مطالعات سنجش از دور و GIS (سامانههای اطلاعات جغرافيايی) دانشگاه شهيد بهشتی در سال 1378 با پذیرش 5 دانشجوی كارشناسیارشد در رشته سنجش از دور و سيستمهای اطلاعات جغرافيايی با گرايش منابع آب و خاک، فعاليت خود را بهطور رسمی آغاز نمود و در سال 1382 از نظر فضا و امکانات آموزشی احیاء و نوسازی گردید. اولين دانشجویان این مرکز در تابستان 1382 موفق به اخذ مدرک كارشناسیارشد گرديدند. همچنین در سال تحصیلی 1395 دو گرایش دیگر با عناوین سنجش از دور و سيستمهای اطلاعات جغرافيايی (مطالعات شهری و روستایی) و (مخاطرات محیطی) به فعالیتهای آموزشی گروه افزوده شدهاست و گرایش منابع آب و خاک به مطالعات آب و خاک تغییر پیدا نمود. همچنین مقطع دکتری سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی با پذیرش 6 دانشجو در مهرماه 1395 آغاز به کار نموده است.
در دوره کارشناسیارشد (ناپيوسته) و دکتری سنجش از دور و GIS دانشجويان ضمن آموزش و فراگیری دانش و فناوری سنجش از دور و سامانههای اطلاعات جغرافیایی، با انجام پژوهشهای تخصصی در كارگاهها و تأليف و تدوين پاياننامه تخصصی، مهارتهای علمی و عملی سنجش از دور و سامانههای اطلاعات جغرافیایی را در زمینه گرایش خود كسب مینمايد.
فناوری سنجش از دور و GIS با پتانسيلهای بالقوه خود كمک بسيار زيادی را در گردآوری، استخراج، بروزرسانی، تفسير، ذخيرهسازی، ساماندهی و نمايش كليه اطلاعات مكان مرجع فراهم نموده و طراحی و پيادهسازی كاربردهای مورد نياز را در واحدهای مختلف ممکن میسازد. محدوديت منابع از يک طرف و رشد صنايع و شهرها همراه با تقاضای روزافزون جهت تأمين انرژی مورد نياز بخشهای صنعتی، كشاورزی و خدمات عمومی كشور از طرف ديگر، لزوم به خدمتگيری يک تفكر سيستمی، جامع و بهينه را در زمينه مديريت منابع، روز به روز آشكارتر و با اهميتتر میسازد. بديهی است كه در راستای نیل به توسعه پایدار، سازمانها و موسسات دولتی و خصوصی ناگزير به استفاده از پيشرفتهترين روشهای نوين علمی و فنی همانند علم و فناوری سنجش از دور و سامانههای اطلاعات جغرافيايی (GIS) در مديريت و برنامهريزی بهينه منابع و امكانات خود میباشند. دانشآموختگان این رشته قادرند تا در برنامهريزیهای منطقهای، طرحريزیهای كالبدی، آمايش سرزمين و ارزيابی پيامدهای زيست محيطی توسعه و در برنامهريزیهای علمی و اجرايی سازمانهای مختلف (مانند سازمان حفاظت محيط زيست، سازمان نقشهبرداری، سازمان زمینشناسی، سازمان هواشناسی، موسسه اقیانوسشناسی، وزارت كشور، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنايع، وزارت مسكن و شهرسازی، وزارت نفت، استانداریها، شهرداریها و مهندسين مشاور) مشاركت نموده و آنها را در برنامهريزیها، اجرا و مديريت طرحهای پژوهشی و اجرايی ياری دهند.
از آغاز فعالیت مرکز تاکنون تعداد قابلتوجهی مقاله در مجلات علمی - پژوهشی داخلی و ISI به چاپ رسیده است و بسیاری نیز پذیرش نهایی شده و در نوبت چاپ میباشند. همچنین این مرکز در کارنامه پژوهشی خود تعداد زیادی مقاله که در کنفرانسهای بینالمللی و داخلی بهصورت شفاهی و یا پوستر ارائه شدهاند را دارا میباشد.
مرکز مطالعات سنجش از دور و GIS در زمينههای پژوهشی، با انجام تحقيقات و پژوهشهای متعدد در شاخههای نو با مراکز و سازمانهای مختلف در سطح کشور، موفق به ارائه گزارشهای جامعی در زمينههای مختلف با گرايشهای شهری، ناحيهای و محيطی گرديده است.